NL FR

HRPro.be est l’association des professionnels en RH en Belgique.

Nous donnons une voix à la profession RH en Belgique.

De mens in de digitale wereld

Op 23 mei organiseert de vereniging een tweede nationaal congres. Dit keer is het thema de digitalisering en HR.


 Opportuniteit of bedreiging?


Over digitalisering wordt veel gesproken. We weten dat een aantal jobs zullen verdwijnen en dat nieuwe vaardigheden nodig zijn om te floreren in een digitale wereld. En tegelijkertijd zullen er ook nieuwe jobs verschijnen. We moeten die digitalisering vooral zien als een kans, eerder dan als een bedreiging. Ook voor HR is digitalisering een opportuniteit.
 
Digitalisering gaat op zich niet over technologie. Technologie maakt veel mogelijk. Maar digitalisering gaat vooral over het gebruik maken van data, verzameld via technologie, om het leven van de gebruiker gemakkelijker te maken. Digitalisering ruimt obstakels op die in vroeger in de analoge wereld vertragend werkten.


 
Imagine


 
Stel je maar eens voor dat alle gegevens over alle jobs en over alle kandidaten beschikbaar zouden zijn. En dat er een voortdurende matching zou gebeuren. Het zou de arbeidsmarkt quasi perfect maken. Of stel je voor dat binnen een organisatie alle informatie over competenties voortdurend up-to-date zijn. Het zou organisaties transparant maken.
 
Of denk maar eens aan manieren om krachtige leeromgevingen te maken door informatie te koppelen aan taken en de mens sterker te maken. Of wat te denken van een hartnas die mensen kunnen aantrekken om gemakkelijker zware gewichten te manipuleren? Blockchain, augmented reality, exoskeletten … het zijn allemaal technologieën die het leven gemakkelijker maken.
 
Toegegeven. Er is ook misbruik van deze technologieën. Wat te denken van fake news? Of hoe zien we het massaal inzetten van facial recognition? Maar van de knots tot de bits, technologie heeft altijd positieve en negatieve toepassingen gekend. Het is de mens die beslist wat hij ermee doet.

 
Het zal nooit perfect zijn


 
De algoritmes die beslissingen nemen om vb. kandidaten te selecteren, leren op een menselijke manier. Amazon nam nog niet zo lang geleden een selectie-algoritme uit roulatie omdat die systematisch mannelijke kandidaten bevoordeelde. Bias is geen probleem van de technologie. Bias is een menselijke eigenschap. En als technologie dan een menselijke creatie is, dan zal er ook bias in de technologie steken. Maar dankzij de technologie nemen mensen betere beslissingen (vb. in het rijden), presteren mensen beter (vb. robotchirurgie) en hebben ze toegang tot meer informatie dan ooit.
 
Zelf ben ik niet zo bang dat de automatisatie zal leiden tot jobdestructie. Er zullen taken worden overgenomen door technologie. Maar die taken zijn vaak routinematig. Ja, er zullen jobs verdwijnen door nieuwe technologie. Maar ook dat gebeurt niet voor het eerst. Een maaidorser doet vandaag op 1 dag wat vroeger 400 mandagen vergde. De ooit zo arbeidsintensieve textielindustrie wordt door computers gestuurd en in een process-plant kom je nauwelijks nog mensen tegen.
 
Mijn grotere vrees is dat we in al dat digitaal geweld, andere en onrealistische verwachtingen zullen hebben voor de mensen die werken. Mensen hebben veel potentieel, maar hebben ook beperkingen. Mensen zijn voorspelbaar irrationeel, worden ziek, hebben psychische behoeften. En als we mensen als een robot behandelen, gaan we ervan uit dat die grenzen er niet zijn.


 
De mens in het digitale veld
 

De toekomst is menselijk. Mensen zijn goed in empathie, creativiteit, samenwerking. Waar de technologie faalt, te duur is of ongewenste neveneffecten heeft zal de mens het halen. En dat vergt een andere aanpak van hoe we met mensen omgaan. Het onderwijs en de arbeidsmarkt maken zich beter klaar om mensen op te leiden en tewerk te stellen die creatief zijn, kritisch zijn, die kunnen omgaan met technologie en die vooral een sterk ontwikkeld gevoel van ethiek hebben.
 
Want het ethisch vermogen is dat wat in de toekomst ons zal onderscheiden van de machine. Het is niet omdat iets mogelijk is, dat het ook wenselijk is. En de keuzes die mensen maken, zal het verschil maken.


 
Het congres
 

Op 23 mei buigen wij ons over de digitalisering en HR. U mag een hele reeks sprekers verwachten die u vanuit verschillende invalshoeken zullen laten bijbenen. Indien u meer wil weten over hoe digitalisering de jobs, vaardigheden en processen zal beïnvloeden, schrijf u dan in voor dit congres van hrpro.be
 

Meer info hier.

 

David Ducheyne

There are 0 brilliant comments

Post a Comment