NL FR

HRPRO.be is the association of HR Professionals in Belgium.

We give a voice to the HR Profession in Belgium.

HR is meer dan 0,2%

Het KMO-land

België wordt vaak omschreven als een echt ‘KMO-land. En inderdaad, wanneer we het Belgische ondernemerslandschap bekijken, zien we al snel dat de 600.422 kleine ondernemingen (KO) die er actief zijn een sleutelrol spelen. Ze vertegenwoordigen 99,1% van het totale aantal ondernemingen.

Qua tewerkstelling ook opvallend:  bijna 70% van werknemers in de privésector werken in bedrijven van minder dan 250 werknemers, de helft zelfs in bedrijven met minder dan 50 werknemers. Dit geldt niet alleen in  België, ook in Europa zien we gelijkaardige cijfers.

De HR community wordt echter beheerst door de grote bedrijven.   Af en toe brengt een KMO een wervend HR verhaal in de HR media, maar al bij al krijgen we toch onze dagelijkse portie HR content van “944” bedrijven, welgeteld 0,2 % van de totale ondernemingen in België.

Een klein – totaal onwetenschappelijk – onderzoek van ondergetekende gaf aan dat de meest besproken topics in de HR media op dit moment zijn: diversiteit, mobiliteit, engagement, welzijn, hybride werken, en vooral l: de rol en toegevoegde waarde van HR zelf.  Artikels en boeken vol met titels zoals “Dit is het decennium van HR, maar dan wel van een ander HR” Kan HR uitgroeien tot de Chief Creator van het nieuwe ‘nieuwe werken’?  “HRM: noodzakelijk kwaad of van toegevoegde waarde? “  “HRM moet zich ontwikkelen, maar hoe?”

Luisteren naar de 99,8%

Het is tijd om deze HR community even aan de kant te schuiven en ons de vraag te stellen:  wat doen de overige 604.634 bedrijven intussen met hun medewerkers?  Waar liggen zij van wakker?   Misschien is het de ingewikkelde wetgeving die hen op onverwachte kosten jaagt als een medewerker niet voldoet.   Misschien is het de zoektocht naar gemotiveerde medewerkers, als je geen bedrijfsfiets of fitness kunt bieden.   Of de stijgende lonen en grondstofprijzen.

Maar misschien is het ook het engagement van medewerkers in een familiebedrijf, de voldoening na een opleiding voor het team, de fierheid bij het behalen van een mooi resultaat, de trots als een werknemer na 40 jaar hard werken in hun bedrijf op welverdiend pensioen vertrekt. De recepten van KMO’s op vlak van HR-beleid, hun successen, hun zorgen, verdienen meer aandacht.

Een warme oproep naar onze HR Community:  zoek je naar een toekomst voor HR? Kom uit de toren en werk mee aan een HR beleid in België voor alle bedrijven. 

Want HR is veel meer dan 0,2%.

 

 

 

Marleen Verstraete

Bestuurslid HRPRo.be

Er zijn reeds 0 brilliante commentaren

Plaats een reactie