NL FR

HRPRO.be is the association of HR Professionals in Belgium.

We give a voice to the HR Profession in Belgium.

Integriteit een breekbaar gegeven

Datum: 15 februari 22
Locatie: Online
Tijdstip:

14:00

Prijs: €0
Organisator: HR public
Inschrijven: Bezoek de website

Wat is integer zijn? Mensen kunnen het maar moeilijk verwoorden. 

 

Wat het niet is, lijken we beter te kunnen duiden. 

 

Toch is de impact van een “integriteitsschending” iets wat als een zwaard van Damocles boven een organisatie hangt. Vooral omdat een grove schending door één persoon niet alleen de organisatie kan schaden, maar ook vaak de mensen die er werken.

“We hadden het niet zien aankomen”, “We hoorden het zélf in het nieuws”; mensen verwachten het vaak inderdaad niet. Het raakt mensen persoonlijk omdat integriteit ook een persoonlijke eigenschap is. Iemand die zegt wat hij doet en doet wat hij zegt is integer.

 

Integriteit heeft meer te maken met waarden dan met regelgeving. Wat wettelijk verboden is, is de facto niet integer. Maar die grenzen zijn niet altijd even duidelijk omdat een toepassing van waarden nodig is in de beoordeling. Een afweging bij het beslissen.

De Sustainable development goals van de VN dienen ons vaak als leidraad. Duurzaamheid in ons denken – in de brede zin van het woord. Maar hoe implementeer je dat denken nu in de eigen organisatie?

Hoe kan HR hierin haar rol opnemen? Wat zijn de speerpunten voor het management? We kunnen aan de traditionele punten van management, met name efficiënt, doelgericht en zuinig, alvast integer toevoegen. Hoe communiceer je zoiets binnen de organisatie. Bijvoorbeeld: Kan een filmticket van een leverancier?, Mag je iets met hen gaan eten?,…. 

 

Ambtenaren hebben een maatschappelijke rol. Waarden kunnen in die context anders zijn dan in een privé-organisatie. Ambtenaren leggen een eed af, een uniek moment bij aanwerving. Nederland gaat bijvoorbeeld een heel stuk verder in de bewoordingen van de eed dan in België. Ze beloven dat ze niets kregen of gaven om de functie te krijgen, dat ze “kennis waarvan ze het vertrouwelijk karakter moeten kunnen begrijpen niet zullen openbaren”, enz. Feit is dat integriteit een horizontale waarde is – de container waar alle andere positieve waarden zich ophouden. Het is verder gaan dan formeel het positieve doen.

Uiteraard is een eed niet voldoende…  Hoe benader je integriteit op een positieve manier? 

Als de gouden lijm die bepaalde kleine scheuren dicht, de organisatie sterker maakt en als een krachtig verbindende waarde mensen maatschappelijke meerwaarde laat bieden.

Roel Verhaert schreef recent het boek : “Een nieuwe kijk op integriteit”.

Op 15 februari brengen wij u: Gouden tips over integriteitsbeleid met Roel Verhaert.
Programma

 

14:00 – 15:30: Roel Verhaert: Integriteit een breekbaar gegeven 
15:30 – 15:40: Pauze
15:40 – 17:00: Vragenronde met Online publiek en panel*
*Gezien de Covid maatregelen kunnen we helaas dit event op dit moment niet fysiek laten doorgaan. Er zal een beperkt panel aanwezig zijn van experten uit de overheid om met de auteur in debat te gaan.

Roel Verhaert


Roel Verhaert vervulde een succesvolle loopbaan binnen Stad Antwerpen en koos daarbij steeds voor het pad van de vernieuwing. Als erestadssecretaris bevaart hij tegenwoordig rustigere wateren, al is de drang naar verandering er niet minder om geworden. Roel is voorzitter van het Bureau voor Integriteit van de Stad Antwerpen en is ook voorzitter bij het Agentschap voor Integratie en Inburgering. Hij kan op een decennialange ervaring met integriteitskwesties bogen.