NL FR

HRPRO.be is the association of HR Professionals in Belgium.

We give a voice to the HR Profession in Belgium.

DUO Day op 16 mei 2019

26 maart 19
Geschreven door:

Doe mij maar een DUOotje

Op 16 mei is het voor de 10de keer DUOday. Op die dag vormen honderden werkzoekenden opnieuw een duo met een werknemer in een van de vele deelnemende bedrijven. Wannes Marivoet, coördinator van DUOday in Vlaanderen, vertelt ons waarom de actie na 10 jaar nog altijd brandend actueel is. 

Wat is DUOday?

DUOday is een werkbelevingsdag. Tijdens die dag vormt een werkzoekende met een ondersteuningsnood* een duo met een werknemer van een bedrijf. Het is een eenvoudige manier om een nog onvoldoende gekend potentieel aan werkkrachten te ontdekken en kennis te maken met de voordelen voor u als werkgever. Voor de werkzoekende is het een unieke kans om uw bedrijf en de jobinhoud te leren kennen.

Is een DUOday nog nodig?

Kan die groep werkzoekenden niet gewoon aan de slag via een interimopdracht of werkplekleren?

Ondernemers schreeuwen steeds harder om werkkrachten. In tijden van krapte is het des te opvallender dat de werkzaamheidsgraad van mensen met een handicap, een aandoening of een ziekte maar 43,3% bedraagt, ver onder het Vlaamse gemiddelde van 73%. Dat cijfer is en blijft bedroevend laag. De oorzaken zijn divers en complex. We merken wel dat het laagdrempelige karakter van DUOday impact heeft.

Hoe kan een bedrijf deelnemen?

Het is voor een bedrijf heel eenvoudig om deel te nemen aan DUOday. Het hoeft zich enkel in te schrijven via de website www.duoday.be. Een bemiddelaar contacteert daarop het bedrijf in kwestie en informeert naar de invulling van de specifieke functies die het bedrijf openstelt voor een duootje. Daarna gaat de bemiddelaar op zoek naar een geschikte kandidaat. De administratie voor het bedrijf zelf blijft beperkt tot het strikte minimum.  

Wat na DUOday?

Voor bedrijven is DUOday vaak een eyeopener. We brengen hen in contact met een nieuwe groep potentiële medewerkers en het kan ook een eerste stap zijn voor een werkgever om een duurzame relatie uit te bouwen met dienstverleners die hen helpen bij het aanwerven en aan de slag houden van medewerkers.

Naar aanleiding van de 10de editie van de DUOday plannen jullie een bijzondere actie met jullie bemiddelaars.

Klopt. Voor onze bemiddelaars biedt DUOday een uitgelezen kans om op een zeer informele manier kennis te maken met bedrijven en met hun specifieke noden op het vlak van hun personeelsbeleid. Ter gelegenheid van de 10deeditie van DUOday willen enkele bemiddelaars zelf een DUO vormen met een HR professional. Zo wordt het een verrassend ontmoetingsmoment waarop de bemiddelaar een uniek zicht krijgt op de uitdagingen waar ondernemingen mee te maken krijgen en de HR-professional kennis maakt met de dienstverlening.


Deelnemen aan DUOday

Uw bedrijf inschrijven voor DUOday kan eenvoudig door het formulier op de websitein te vullen. Nadien neemt een bemiddelaar contact met u op.
 
Hebt u interesse om een DUO te vormen met een bemiddelaar? Laat iets weten aan Wannes Marivoet. (wannes.marivoet@gtb.be– 0472 98 03 00)


16 mei 2019 - 10de editie van DUOday


DUOday ontstond in 2008 in Ierland onder de noemer ‘JobShadow Day’. Vlaanderen volgde in 2010, de rest van België in 2015. In 2019 wordt DUOday in maar liefst 12 Europese landen georganiseerd.


In Vlaanderen namen in 2018 604 bedrijven namen deel.
 
DUOday is in Vlaanderen een organisatie van GTB (Gespecialiseerd Team Bemiddeling) in samenwerking met VDAB, UNIZO, Verso, VOKA en Werkplek-architecten.


 
Meer weten over DUOday?


Bezoek de website www.duoday.be of volg ons op de sociale media.
https://www.facebook.com/DUOday/ - https://twitter.com/DUOdag
 
Wannes Marivoet – wannes.marivoet@gtb.be– 0472 98 03 00

*omwille van sociale, medische, psychische, sensorische en fysieke redenen of leermoeilijkheden